REFERENDUM: Vo Vysokých Tatrách hlasujú prevažne turisti

18.09.2010 Poprad

Vysoké Tatry 18. septembra (TASR) – V hlasovacích miestnostiach na Štrbskom Plese a v Starom Smokovci odovzdávajú svoj hlas v referende prevažne turisti.
V najvyššie položenej referendovej miestnosti na Slovensku na Štrbskom Plese pre TASR potvrdili, že vyše 90 % zo všetkých ľudí, ktorí už odhlasovali, boli turisti.
\"Boli hlasovať ľudia takmer z celého Slovenska, boli tu turisti z Bratislavy, Banskej Bystrice, Zvolena, Humenného či Košíc, \" povedal člen referendovej komisie Pavel Gavalier. Dodal, že väčšinou hlasujú mladí ľudia a občania v strednom veku.
Odovzdať svoj hlas na Štrbské Pleso prišla aj rodina z Humenného, svoju občiansku povinnosť si však mimo miesta bydliska plnili prvý raz. \"Chodíme voliť pravidelne, teraz sme tu na výlete, tak sme prvýkrát využili hlasovací preukaz, \" uviedol Peter z Humenného. Podobne bol na výlete aj dôchodcovský pár z Bratislavy. Obaja spolu chodia hlasovať a voliť vždy, keď je to možné. \"Je to už tak zo zvyku, \" doplnil manžel.
Podobná situácia ako na Štrbskom Plese je aj v Starom Smokovci. Hlasovaciu miestnosť tu navštívilo len minimum domácich obyvateľov. \"Väčšinou chodia ľudia s hlasovacími preukazmi, dosiaľ ich už bolo viac ako 100, \" priblížil situáciu predseda referendovej komisie Ján Kič. Občanov zo Starého Smokovca bolo oveľa menej, doteraz ich nebolo viac ako 10 %. \"Je to moje právo, preto budem hlasovať o všetkých otázkach, \" uviedla po opustení miestnosti obyvateľka Starého Smokovca. Dodala, že si praje, aby referendum zmenilo predovšetkým otázku imunity poslancov.
Svoju občiansku povinnosť si okrem domácich a turistov na Mestskom úrade v Starom Smokovci splnilo aj niekoľko príslušníkov Ozbrojených síl SR, ktorí sú v Tatrách kvôli zasadnutiu Vojenského výboru NATO.
 

Vyberte región